Diyabeti Tanıyalım


Diabetes Mellitus (DM), insulin sekresyonunun ve/veya insulinin etkisinin mutlak ve göreceli azlığı sonucu ortaya çıkan, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluklara neden olan kronik bir metabolizma hastalığıdır.

Diabetes  (Şeker Hastalığı), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır.

Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak kan şekerinin yükselmesine (Hiperglisemi) neden olur. Bu duruma diyabet yani şeker hastalığı denir. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.

Başa Dön